ABO 24-25: de abonnementenverkoop voor het nieuwe seizoen is gestart. Klik hier voor meer info en om online te bestellen!

• Actua
  • Belfius Mons-Hainaut 79-70 Okapi Aalst
20 december 2020

Belfius Mons-Hainaut 79-70 Okapi Aalst

Eindelijk….het is zover. Okapi Aalst mag eindelijk de bokshandschoenen opnemen in een wedstrijd met belang. Meer
dan 4 maand lang was het een poging om de ploeg te kneden, om iedereen scherp te houden, om iedereen in conditie
te krijgen en vooral…gezond te blijven!
Mons is een bezig aan een knappe reeks in de competitie. Vorige week
kon het nog in de Oostendse arena de landskampioen voor het eerst dit seizoen een nederlaag aansmeren.
Uitblinker in die wedstrijd bij de Vosjes was Arik Smith. De kwikke point guard is dan ook één van de bepalende
figuren bij Mons en hem proberen aan banden te leggen zal een sleutelrol in de wedstrijd zijn. Okapi Aalst was
gewaarschuwd en opperste concentratie van in de beginfase was dus noodzakelijk.

Austen Barnes mocht de score openen voor de thuisploeg en even later kon Penava voor de 4-0 zorgen. Aalst was
onsecuur in de afwerking. Mons profiteerde ervan om het kloofje verder uit te diepen naar 6-0 langs opnieuw
Penava. Vujosevic kon op de fastbreak zich een weg banen door de Bergense verdediging voor de eerste aalsterse
punten. Badji kon inside Van Caeneghem aftroeven en zo Okapi terug in het zog van de thuisploeg brengen. Vanop
de vrijworplijn kon Marchant zijn ploeg tot op 1 punt van Mons shotten (6-5). Een knap samenspel tussen Maras en
Vujosevic leverde Okapi een eerste voorsprong op. Durham vuurde een driepunter af. Maras deed hetzelfde op
assist van Vujosevic (9-10 4:00). Arik Smith scoorde na 7 minuten zijn eerste punten van de partij (11-10). De
ingevallen Van den Eynde bediende Badji knap onder de ring, die makkelijk kon afwerken. Justin Cage met een
driepunter en opnieuw Badji hielden de wedstrijd in evenwicht (14-14). De Senegalees Pape Badji scoorde vanop de
vrijworplijn zijn 8ste punt van de partij en bracht daarmee Okapi aan de leiding (14-16). Justin Cage kon echter
met een and 1 zijn ploeg aan de leiding shotten aan het einde van een boeiend eerste kwart (17-16).

Senne Geukens kon aalst terug aan de leiding shotten. Spencer kon op een onorthodoxe manier Mons aan de leiding
brengen en even later kon Penava na een fastbreak voor de 21-18 zorgen. Mintogo kon eerst vanop de vrijworplijn
de 23-18 stand zorgen, en even later deed hij met een driepunter coach Defraigne naar de time-out grijpen om het
Bergense momentum een halt toe te roepen (26-18). Durham zette Mihailjovic op het verkeerde been en zorgde met
een driepunter voor de 11-punten voorsprong. Aalst was nergens in deze fase van de wedstrijd. Een fout van
Vujosevic liet Durham toe om vanop de vrijworplijn Mons een 30-18 voorsprong te bezorgen. Vujosevic kon met een
verre jumper milderen tot 30-20. McGriff scoorde zijn eerste punten na 5 minuten in het 2de kwart. Spencer
prikte nog tegen maar Maras kon met een score plus bonusvrijworp milderen tot 32-25 (4:30). De ingevallen Nathan
Kuta kon ook zijn eerste punten van het seizoen optekenen en zo Okapi naar een 33-27 stand shotten. Montogo
bleef echter scoren en hield zo Okapi op 10 punten achterstand. Kuta en Maras hielden Aalst in de wedstrijd
terwijl Durham al te makkelijk kon blijven scoren (43-33). Gelukkig voor Okapi kon Maras zich regelmatig
doorzetten en zo voor de 43-36 zorgen aan de rust.

3 Minuten bleven we scoreloos in het 3de kwart. Marchant kon na een vrijwillige fout van Barnes voor de 43-37
stand zorgen vanop de vrijworplijn. Veel zoden bracht het niet aan de dijk. Spencer diepte het kloofje terug uit
naar 45-37. Scores van Vujosevic en Maras hielden okapi in de wedstrijd (48-43). Badji kon op assist van McGriff
een score plus bonusvrijworp afdwingen. Het bracht okapi terug in het zog van de thuisploeg (48-45). Een
spectaculaire alley-oop van Spencer stopte het aalsterse tussenspurtje (50-45). Lambot kon met een paar grote
passen het 52ste punt voor Bergen scoren. Okapi stapelde ondertussen de balverliezen op en Justin Cage duwde het
mes wat dieper in de aalsterse wonde (55-45). Vujosevic milderde vanop de vrijworplijn tot 55-47 met nog minder
dan 2 minuten op de klok van het 3de kwart. Maras deed wat Mihailjovic niet deed vandaag. Scoren. Met nog 7
seconden te spelen in het 3de kwart shotte Mihailjovic ook nog veel te vroeg waardoor Durham nog de kans kreeg
om de kloof terug uit te diepen tot 57-49 aan het einde van Q3.

Barnes kon met een fade-away jumper opnieuw een 10-puntenkloof op het bord schieten. Okapi had dus werk aan de
winkel wilden ze deze partij nog winnend afsluiten (59-49). Een thunderdunk van McGriff bracht de bezoekers hoop
en een technische fout van Lambot liet Aalst toe om dichterbij te komen. Vujosevic scoorde vanop de vrijworplijn
de 59-52 stand. Zachary Mortant was de verdediging te snel af en Spencer kon met een haakje voor de 63-52 zorgen
voor de vosjes. Okapi in de problemen dus en het had het enkel aan zichzelf te wijten. Coach Defraigne greep
naar de time-out in de hoop nog om voor de kentering te zorgen. Durham leek voor de doodsteek te zorgen met een
knappe lay-up en toen even later Spencer op de fastbreak hard door het net kon dunken, werd het een quasi
onmogelijke opdracht te gaan worden voor de ajuinen (67-52). Mihailjovic scoorde dan toch uiteindelijk zijn
eerste punten van de partij en op de fastbreak zorgde hij voor de 10-puntenkloof (67-57). Kon het dan toch nog
wat worden? Aalst had absoluut de scores van Mihailjovic nodig wilde het nog naar de overwinning grijpen. Een
gelukstreffer van Barnes deed Okapi pijn. Mortant kon de zege naar zich toe trekken en de ajuinen puntenloos
terugsturen naar de Keizerlijke stede (72-60 2:30). Durham werd topscoorder van de partij met 19 punten. Badji
en McGriff konden nog milderen tot 75-66. Dat was buiten Arik Smith gerekend die met een verre driepunter voor
de 78-66 zorgde. Mihailjovic kon zijn puntentotaal nog optrekken tot 12 punten (78-69). De Bergense coach greep
nog naar een time-out om toch de 10-puntenkloof op het bord te krijgen. Zover kwam het echter niet. Okapi Aalst
verliest zijn eerste partij van het seizoen. Het was vandaag héél goed in rebounding maar zowel qua balverliezen
als shotselectie was het de mindere ploeg van Bergen vandaag.