ABO 24-25: de abonnementenverkoop voor het nieuwe seizoen is gestart. Klik hier voor meer info en om online te bestellen!

19 januari 2021

Mons-Hainaut 79-80 Okapi Aalst

Okapi Aalst stond voor een belangrijke week. De kwartfinale tegen een tot nog toe ongeslagen Mons-Hainaut moet
tot een goed einde gebracht worden in 2 wedstrijden.

Kuta mocht aan de opworp verschijnen en bedankte meteen een aanvallende rebound en score. Maras verdubbelde de
voorsprong maar met een vrijworp van Van Caeneghem en een score van Barnes werd het kloofje snel weggewerkt
(3-4). Even later zorgde diezelfde Barnes vanop de vrijworplijn voor de eerste voorsprong voor de Vosjes (5-4).
Barnes kon niet missen. Met een jumper zorgde hij voor de 7-4 stand. Mintogo kon met een simpele lay-up zich een
weg banen door de Aalsterse verdediging en zo de 9-0 tussenspurt verder zetten. Maras vuurde een driepunter af.
De jonge Mintogo reageerde gepast voor de thuisploeg (11-7). Aalst raakte in foutenlast en dat liet Mons toe om
vanop de vrijworplijn de voorsprong verder uit te diepen tot 13-7. Badji scoorde ook vanop de vrijworplijn en
bracht zo okapi terug tot 13-9. Aalst kwam niet in zijn ritme. Barnes scoorde reeds zijn 11de punt van de partij
en zorgde zo voor een 18-9 tussenstand. Coach Defraigne greep naar de broodnodige time-out. Mons trok zich terug
in een zoneverdediging en Okapi had hier voorlopig geen antwoord tegen. Spencer kon vanop de vrijworplijn de
thuisploeg naar een ruime 19-9 voorsprong schieten. Arik Smith kon met een floater het eerste kwart afsluiten en
zo voor de 21-9 stand zorgen. Het contrast met de wedstrijd tegen Brussels was enorm.

Werk aan de winkel dus. 7 Balverliezen had Okapi al geleden in het eerste kwart. De strakke verdediging van de
thuisploeg zat er voor veel tussen maar okapi mocht ook in eigen boezem kijken. Smith kon met een fade-away
jumper op de buzzer okapi dieper in de penarie duwen (23-9). Even later pakte hij uit met een driepunter en dus
moest Defraigne meteen naar zijn 2de time-out grijpen (26-9). We waren 12 minuten ver vooraleer Vujosevic het
11de punt van de bezoekers kon scoren (26-11). Vujosevic probeerde het zaakje te forceren. Vanop de vrijworplijn
kon hij zijn 4de punt op rij scoren en zo milderen tot 26-13. Marchant kon met een steal de fastbreak opzetten.
Mihailjovic maakte hier dankbaar gebruik om de lay-up te scoren (26-15). Een 0-6 tussenspurtje dus van okapi en
dat was genoeg voor coach Vedran Bosnic om naar de time-out te grijpen en het momentum te breken. De 3de fout
van Arik Smith gaf Okapi misschien een kans om dichterbij te kruipen. Badji kon op assist van Marchant het 17de
punt van Aalst scoren. Nu kwam Mons in de foutenlast. Mihailjovic bracht vanop de vrijworplijn zijn ploeg terug
tot 26-19. Aalst bleef zijn opmars verder zetten. Mihailjovic kon met een lay-up opnieuw voor een wedstrijd
zorgen (26-21). Een 0-12 tussenspurt dus van de bezoekers. Enkel Durham kon vanop de vrijworplijn scoren voor de
thuisploeg (28-21). Vlado had zijn drive gevonden….en zijn driepuntsshot (28-24). Penava hield Mons aan de
leiding. Met 6 punten op rij van de Bosniër werd het 34-24. Weg was de tussenspurt. Er stond geen maat op
Penava. Ook vanachter de driepuntslijn was hij heel secuur en zorgde hij opnieuw voor een ruime kloof (37-24).
Durham en Mortant legden vanop de vrijworplijn de zware 41-25 stand vast aan de rust.

Mihailjovic begon het 3de kwart veelbelovend met een driepunter en toen ook Maras een driepunter afvuurde, zat er
weer muziek in het Aalsterse spel. Durham kreeg echter teveel vrijheid en hij wist die vrijheid feilloos te
benutten (47-33). Mihailjovic bleef nu wel scoren maar echt dichterbij kwam Okapi vooralsnog niet. Vanop de
vrijworplijn werd het langs Vujosevic 49-37. Mihailjovic en Vujosevic konden de bezoekers niet dichterbij
brengen. Mintogo kon met een driepunter de kloof terug uitdiepen tot 55-41. Een score plus bonus van Mihailjovic
bracht Okapi terug tot 55-44. Een driepunter van Maras herleidde de achterstand tot 57-47. Okapi kwam terug.
Mihailjovic kon vanop de vrijworplijn verder milderen tot 57-49 met nog minder dan 2 minuten te spelen in de 3de
periode. Mortant en Penava bleven bij de les en lieten de ajuinen niet dichterbij komen aan het einde van het
derde kwart (61-49).

Maras zorgde met een surprise-assist voor Geukens ervoor dat Okapi terug kon komen tot 61-51. Een vrijwillige
fout van Mortant bracht Vujosevic naar de vrijworplijn (61-53). Even later kon diezelfde Vujosevic op de
fastbreak opnieuw 2 vrijworpen afdwingen en zo Okapi terug in de wedstrijd shotten (61-55). Aalst had zijn start
dus niet gemist in het laatste kwart. Senne Geukens pakte uit met een driepunter en coach Bosnic greep naar de
weinige haren die hij nog had (61-58 8:15). Durham pakte nog eens uit met een jumper en hield zo zijn ploeg aan
de leiding (63-58). Marchant kon na 33 minuten zijn eerste punt van de wedstrijd scoren vanop de vrijworplijn
(63-59). Durham bleef echter maar scoren. Zijn driepunter zorgde terug voor een 7-puntenkloof (66-59). Marchant
en Geukens hielden het spannend (66-63). Een fout van Van Caeneghem liet Vujosevic toe om Okapi in het zog van
Mons te brengen (66-65). Alles was dus te herdoen. Coach Vedran Bosnic greep naar zijn 2de time-out van het 4de
kwart. Een block van Kuta op Durham liet Vujosevic om de ajuinen naar de leiding te schieten (66-67). Arik Smith
scoorde vanop de vrijworplijn het 68ste punt van Mons. Mons zat opnieuw in foutenlast. Geukens profiteerde
hiervan om zijn ploeg langszij te brengen (68-68). De thuisploeg kreeg het moeilijk. Geukens vuurde een verre
tweepunter af, zijn 10de punt van het laatste kwart (68-70). Even later kon hij op assist van Vujosevic voor de
68-72 zorgen. Wat een remonte van de ajuinen!! Barnes scoorde een jumper. Smith kreeg zijn 5de fout van de avond
aangesmeerd. Geukens, opnieuw hij, bleef feilloos vanop de vrijworplijn (70-74). Barnes en Vujosevic wisselden
de score af (72-76). Penava scoorde vanop de vrijworplijn (74-76) met nog anderhalve minuut te spelen. Jabril
Durham kon vanop de vrijworplijn de stand terug in evenwicht brengen (76-76). Dorian Marchant vond net op tijd
zijn goede lay-up terug (76-78). Zachary Mortant scoorde slechts 1 van zijn 2 vrijworpen en dus kon Okapi nog
een poging doen om zijn kleine voorsprong verder uit te diepen (77-78 00:09). Vujosevic leed echter een
balverlies en Kuta moest aan de noodrem trekken. Durham leek zo de zege thuis te gaan houden voor de
Henegouwers, maar dat was zonder Kuta gerekend die in de laatse 2 seconden van de wedstrijd toch nog de zege uit
de brand wist te slepen. Mons leidt zo zijn eerste nederlaag van het seizoen.

Vrijdag wordt het een zware do-or-die wedstrijd in het Forum. Okapi mag in zijn eigen zaal op zoek gaan naar een
ticket voor de halve finale. Het heeft 1 punt op overschot.