Clubinfo

Okapi werd opgericht in 1949. Een handvol vrienden, bijna allen school lopend op het Aalsterse Atheneum, keken vol bewondering naar de basketbalwedstrijd tussen het grote Semailles en Hellas Gent dat werd afgewerkt op het Esplande in Aalst.

DE VOLLEDIGE GESCHIEDENIS VAN OKAPI VIND JE HIER 

Okapi Aalst kent een woelige geschiedenis, veel rustige jaren kent deze club niet. Dat typeert ook het Aalsters DNA: wit of zwart, grijs bestaat niet, maar chauvinistisch – zeg maar lokaal patriottisch – en een extreem groot WIJ gevoel. Carnaval is nooit ver weg op Aalsterse bodem, ook niet in Okapi waar talloze fans, sponsors, bestuursleden,… lid uit maken van één of andere carnavalsgroep. Zelfs spelers zoals Frank Van Impe, Werner Van Nimmen, Hans Van Langenhove,… waren tijdens de basketbal carrière lid. Dat maakt van Okapi een Aalsterse club vanuit diepe wortels en traditie.

Het Okapi DNA vraagt u?

  • Passie
  • Vuur
  • Nooit opgevend
  • Familie
  • En na de wedstrijd een pintje, dat moet kunnen, samen met de fans!

 

OKAPI AALST OP WIKIPEDIA:

Okapi Aalst is een basketbalclub uit Aalst die in de Euromillions Basketball League actief is. De club werd opgericht in januari 1949 door Piet de Coninck van Noyen. Toen de club rond 2002 failliet ging door financieel wanbeheer werd een doorstart gemaakt en werd de naam gewijzigd in Okapi Aalstar. De huidige ploeg grijpt sinds juni 2020 terug naar de originele ploegnaam.

De club speelde afwisselend in de verschillende divisies van het basket maar is ondertussen een vaste waarde in de hoogste klasse van het mannen basketbal. Tot juli 2019 waren de activiteiten ondergebracht in een VZW. Vanaf dan nam de vennootschap Tragel Invest (BV) alle basketgerelateerde activiteiten over.

Het hoogtepunt van de club werd bereikt tijdens het seizoen 2011-2012. Okapi won de Beker Van Belgie wat een groot feest tot gevolg had. de eerste prijs uit de geschiedenis van de club.

Na de reguliere speeltijd stond het 75-75. Voor Aalst is het de eerste trofee uit de clubgeschiedenis.

De finale van de Beker van België, de 59ste editie sinds 1954, werd een bijzonder spannend duel. Bij rust stond Port of Antwerp Giants en na een 20-18 achterstand na het eerste kwart via de met een double-double uitpakkende Salah Mejri met 35-39 voor.

Door toedoen van Darnell Wilson en Roel Moors liepen de Giants zelfs weg naar een 45-61 en 51-65. De partij leek gespeeld en Tim Black en co leken op weg naar een voor de Antwerpse club derde bekertriomf in twaalf jaar.

Maar de Giants verloren Salah Mejri en Darnell Wilson met 5 fouten en de OostVlamingen knokten voor wat ze waard waren en kwamen terug tot één schamel puntje (71-70). Aalstar speelde groot en met Nate FoxChris Copeland en Chris Young en zag Kevin Kruger (14 op 14) vele vrijworpen benutten

Okapi Aalstar kwam op amper zeven seconden van het einde zelfs op een 75-73 voorsprong. De Giants sleepten via een korf van Michael Roll in de slotseconden toch nog een verlenging uit de brand: 75-75.

In die overtime naam Okapi Aalstar meteen het heft in handen en de Giants waren voortdurend op achtervolgen aangewezen. Uiteindelijk won het team van coach Brad Dean met zeven punten verschil (96-89). Kevin Kruger werd topscorer met 31 punten.

 

Bekende oude (top)spelers van Okapi Aalst waren: