Zoeken x

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
22 december 2021

Delen op:

Spirou Charleroi 74-70 Okapi Aalst

Verslag: Hans Rombaut

Foto’s: Geert Segers

Sociale Media: Tom Audenaerde


We zijn nog maar halfweg de eerste fase in deze nieuwe formule van de BNXT League. Voor Okapi Aalst zou het toch al een héél belangrijke wedstrijd worden in de Spiroudôme met het oog op het verdere verloop van de competitie. Aalst kan zich geen verlies veroorloven. Het moet immers nu al 2 verlieswedstrijden zien op te halen tegen de 5de in het klassement, Bergen. Sinds zijn laatste competitiewedstrijd verwelkomde Aalst zijn nieuwe spelverdeler Jack Pagenkopf en zag het Boyd Van der Vuurst vertrekken.
Charleroi schoot het best uit de startblokken met scores van Lambrechts en Kesteloot (8-0). De ex-Okapi-speler was uitmuntend in de beginfase van de partij en kon met 6 punten op rij een eerste kloof op het bord plaatsen. Nieuwkomer Pagenkopf kon met een score plus bonus uitpakken en toen even later Ivan Maras hetzelfde deed, was de kloof gesmolten als sneeuw voor de zon (8-6). Ondanks een nieuwe score van Kesteloot kon Okapi langszij komen met scores van Hawkins en Valinskas (10-10). Libert en Lisboa zorgden voor een kleine voorsprong voor de thuisploeg (14-12). Aalst kwam even niet tot scoren en met een turn-around jumper van Kok werd het 16-12. Fogang diepte vanop de vrijworplijn de kloof verder uit naar 18-12, maar gelukkig voor Okapi was Maras in een begenadigde dag. Zijn 7de punt van de partij herleidde de achterstand tot 4 punten. Dichter kwamen de ajuinen echter niet. Noterman met de jumper en Kok met de dunk zorgden voor een 22-16 stand aan het einde van het eerste kwart.
De bezoekers moesten dus uit een ander vaatje tappen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Maras toonde de weg en zorgde met zijn 9de punt van de partij voor de 22-18 stand. Het fysieke geweld van Nathan Kuta wierp zijn vruchten af aan de andere kant van het terrein (24-18). Geukens kon met een listig balletje tegenprikken naar 24-20, maar opnieuw wist Nathan Kuta zich een weg te beuken door de aalsterse verdediging (27-20). Een driepunter van Samardzic zorgde voor een 10-puntenkloof (30-20). Een aanvallende rebound van Hawkins op een misser van Calhoun leverde Okapi nog eens 2 punten op (30-22). Even later kon Hawkins op assist van Pagenkopf hard door het net dunken, maar Makwa en Kesteloot scoorden meteen tegen en deden coach Defraigne naar de time-out grijpen (34-24). Vooralsnog leverde de time-out niet veel op. Okapi bleef de missers opstapelen en aan de andere kant van het terrein mocht Kok al te gemakkelijk het 36ste punt van de thuisploeg door het netje dunken. Een driepunter van Coleman en een lay-up van Hawkins brachten Aalst terug onder de 10-puntenkloof (38-29). Een assist van Pagenkopf op de vrijstaande Popovich zorgde voor de 38-31 ruststand.
Maras kon op assist van Valinskas milderen met een lay-up en even later pakte hij uit met een driepunter om zo de achterstand te herleiden tot 6 punten. Ook Lambrecht kende de juiste afstand van achter de driepuntslijn (44-35). Met 4 punten op rij van Valinskas kon Okapi zich stilaan in het zog van de thuisploeg zetten (44-40) en toen even later Coleman inside de mismatch uitspeelde, moest coach Rotsaert naar de time-out grijpen (44-42). Kuta wist inside te scoren maar okapi leek onder stoom te komen. Hawkins plukte nog maar eens een aanvallende rebound en wist daaruit te scoren en toen Valinskas op de vrijworplijn mocht plaats nemen, stond okapi nog op 1 puntje van de thuisploeg (46-45). 27 Minuten had het geduurd vooraleer Okapi aan de leiding wist te komen. Popovich mocht de assist van Valinskas makkelijk in het netje leggen (46-47). Een vrijworpscore van Pagenkopf verdubbelde die voorsprong (46-48). Toen even later Hawkins uitpakte met een driepunter, moest coach Rotsaert opnieuw naar de time-out grijpen (46-51). Aalst had immers een 2-16 tussenspurt geplaatst en Charleroi moest daar even van bekomen (2:03). Fogang scoorde met een lay-up en ook Samaradzic vond de weg naar het netje terug zodat de wedstrijd aan het einde van het 3de kwart opnieuw in evenwicht was (50-51).
Kok kon op assist van Fogang voor de voorsprong zorgen. Zijn maatje Samaradzic knalde even later een driepunter door het net en zo was het goede aalsterse 3de kwart meteen uitgewist (55-51). Maras kon vanop de vrijworplijn zijn 15de punt van de partij scoren (55-53), maar hij liet zich even later op snelheid pakken door Jito Kok (56-53). Een slag in het aangezicht van Valinskas, leverde coach Defraigne een technische fout op. Voor Charleroi was het meteen een vrijgeleide om de kloof uit te diepen naar 59-53 (7:45). Okapi bleef niet bij de pakken zitten en een driepunter van Maras, hield de wedstrijd spannend (59-56). Een haakje van Noterman werd gevolgd door vrijworpen van Hawkins (61-58). Samaradzic was echter aan een stevige 2de helft bezig. Zijn 13de punt van de wedstrijd leverde Charleroi een 5-puntenkloof op (63-58). Die voorsprong wist de thuisploeg te behouden door een jumper van Lisboa (65-59). Coach Defraigne moest naar de time-out grijpen in een poging om het tij te doen keren (5:00). Vanop de vrijworplijn kon Pagenkopf ietwat milderen tot 65-60 en even later kon Coleman na een balverlies van Lisboa, Okapi terug in de wedstrijd shotten (65-62). Libert, die een bescheiden wedstrijd speelde, hield het hoofd wel koel vanop de vrijworplijn (67-62). Een turnaround jumper van Valinskas leverde 2 punten op, maar ook Lambrecht bleef scoren (69-64). De tijd  om de achterstand om te buigen in een voorsprong, begon snel te slinken voor de ajuinen (1:30). Pagenkopf vocht zich een weg naar de ring (69-66) en vanop de vrijworplijn kon hij voor de aansluiting zorgen met nog 50 seconden op de klok. Jammer genoeg miste hij beide pogingen en dus bleef de voorsprong voor de thuisploeg 3 punten (69-66). Lisboa kon de partij eventueel in een definitieve plooi leggen. Zijn vrijworp leverden een 4-puntenvoorsprong op (70-66). Coleman werd foutief afgestopt en wist wel zijn beide vrijworpen om te zetten (70-68). Lambrecht mocht ook plaats nemen op de vrijworplijn en kon slechts 1 van zijn 2 vrijworpen benutten. Het gaf Pagenkopf de kans om de kloof te herleiden tot 1 punt. Zijn lay-up was goed voor de 71-70 stand. Libert en een aanvallende rebound van Lambrecht beslisten de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg (74-70).
Aalst doet een slechte zaak in het klassement en ziet zijn achterstand op de 5de plaats verder toenemen.
Stats: klik hier 

Blijf op de hoogte van okapi aalst!

Via onze social media kanalen en de wekelijkse nieuwsbrief

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.