Zoeken x

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
9 januari 2022

Delen op:

Antwerpen 103-95 Omikron Okapi Aalst

OKAPI AALST OVERDUIDELIJKE MORELE WINNAAR, proficiat aan de Okapi warriors! 

Verslag: Thomas Dierickx

Social Media: Tom Audenaerde en Sven De Smet


Zes Okapi-gladiatoren sneuvelen in de arena van eer

Een half uur voor aanvang van de wedstrijd bereikte ons het dieptreurige nieuws dat Nicole Vink, alias Nicoleken, vrouw van basketbalsupporter en sponsor Michel Van Brempt en vriendin van vele Aalstenaars, de strijd tegen die akelig, dichterbij sluipende vijflettercombinatie heeft verloren. Voor wie nog een reality check nodig heeft, kan deze alvast tellen. Of onze gedachten naar een banale basketbalmatch op de zondagmiddag uitgingen? Wat dacht u zelf? Laat mij dus maar beginnen met familie en nabestaanden heel veel goede moed te wensen in deze droeve tijden. En dan nu terug naar de aardse realiteit, hoe relatief die ook moge zijn.

Kent u het verhaal van die tien kleine, pigmentrijke mensen? Wel, we waren – na de positieve tests van Stef Schauvliege en Siebe Ledegen – nog met zes. De roetveegpiet doorschuiven, eerlijk? We durven er ons na de meest recente confrontatie met de Giants op 5 december laatstleden niet meer aan wagen.

De mannen van ‘t Stad misten de start niet en het was Jean-Marc Mwema hemzelve die ons, middels een driepunter, meteen van de roe gaf. Ook Nikola Cvetanovic gaf meteen thuis, hij baande zich een weg naar de ring en wist, ondanks een fout, succesvol af te ronden. Ook de bonusvrijeworp werd omgezet, 3-3. Een complexloos Okapi gaf meteen aan zich niet zomaar naar de slachtbank te zullen laten leiden. Dat werd ook duidelijk toen Jack Pagenkopf z’n eerste driepuntpoging in het net zag ploffen.

Ex-NBA-speler Brown waande zich vervolgens even aan het strand van Sint-Anneke en tekende coast to coast voor de 5-6. Op assist van Valinskas vindt Shavon Coleman – Aalsters topscorer vandaag met 26 punten – voor het eerst de weg naar de korf: 5-8 en een onverhoopt, goeie start van de troepen van Thomas Crab – bij afwezigheid van Yves Defraigne nog steeds interim head coach. Het zijn de Antwerpse Amerikanen Brown en Krutwig, die laatse na een geslaagde steal en lead-out van Vandeneynde, die de Sinjoren weer op voorsprong brengen. In de daarop volgende aanval zet Coleman, man van meerdere oorlogen, Nikola Cvetinovic op weg naar een 11-12. Daarna doet Valinskas verder waarmee hij afgelopen vrijdag al was begonnen, namelijk het scoren van een driepunter, en een taai Okapi loopt zowaar uit naar 11-15  D’Espallier laat zich aan de overzijde door onze spelmaker inspireren en pakt op zijn beurt uit met een driepunter 14-15, op twee minuten van het einde van de eerste periode. Vervolgens counteren Valinskas en Pagenkopf, de ingevallen Rogiers, die onder de borden vlot de maat neemt van Glenn Bilos, en zo leidt Okapi, geholpen door een uitstekende, maar energievretende zoneverdediging, met 16-18 na het eerste kwart.

Het is de jonge Belg Niels De Ridder die Antwerpen langszij brengt aan het begin van het tweede kwart. Voormalige Brooklyn Nets-speler Jaylen Hands bewees vervolgens over een drive te beschikken, waardoor 20-18 in het voordeel van de discipelen van coach Beghin. Niels De Ridder breidde uit tot 22-18, waarna Nikola Cvetinovic zich niet vies toonde van een shake and bake op de zondagmiddag. De 17-jarige Glenn Temmerman geeft blijk van lef wanneer hij het reboundduel met Roby Rogiers in zijn voordeel beslecht en vervolgens koelbloedigheid toont vanop de vrijeworplijjn. De bordjes, die staan ondertussen weer gelijk 22:22, na 2:15 minuten in het tweede kwart. Het duo Donkor-Thiby tekent vervolgens voor een 5-0-run voor de thuisploeg, maar het is alweer de jonge Temmerman die, namens Okapi, de weg naar het mandje vindt.

De Aalsterse helden zoeken nu naar een tweede adem. Donkor, Thiby en Hands maken daar dankbaar gebruik van en schieten de zoneverdediging drie keer op rij aan flarden, met een 33-26- tussenstand, halfweg het tweede kwart als resultaat. Okapi klampt nu aan in de persoon van Shavon Coleman, die via een steal en twee gelukte vrijeworpen weet te milderen. Lange Wapper Matt Thiby – ex-Bergen en vannamiddag topscorer bij de Giants met 21 punten op het rekest – lijkt echter z’n driepuntrange gevonden te hebben,  met z’n derde op rij diept hij de kloof weer uit tot 8 punten 36-28. Bij Aalst lijkt enkel Valinskas nog voor wat weerwerk te kunnen zeggen. Big man Krutwig en alweer Thiby breiden de kloof uit naar 41-30. Shavon Coleman en Paulius Valinskas slagen er echter in om Okapi terug te brengen tot op 41-35 met nog drie minuten op de klok in het tweede kwart. Een fout van Mwema op een driepuntshot van Coleman en de daaropvolgende free throws helpen Okapi opnieuw in het zadel.

De bonkige Rogiers showt een paar keer z’n atletisch vermogen onder de borden en de jonge Van Den Eynde aarzelt niet om een open driepuntshot te verzilveren. Een Antwerpse tussensprint net voor de koffie zorgt voor een 49-40- stand bij rust.

Bij Okapi is het Jack Pagenkopf die het best uit de kleedkamer komt en via een floater de inhaalrace probeert in te luiden. Niels Van Den Eynde, vandaag goed voor 19 Antwerpse punten en 7 rebounds, laat echter niet betijen. Nikola Cvetanovic wurmt zich namens Okapi voorbij Krutwig en tekent voor 51-44. Het derde kwart lijkt echter een etalage worden voor de youngsters, met name Niels Van Der Heyden vindt vlot de weg naar de korf, maar ook Glenn Temmerman waagt zich aan een driepuntshot en doet dat met vrucht 53-47 na 3:14 in Q3. Brown en Vandeneynde steken een tandje bij en brengen met een 5-0 run, voor het eerst sinds lang, een elfpuntenkloof op het bord, 58-47.

Met name Shavon Coleman en Cvetinovic tonen wel trek in een giant. Coleman brengt ons voor het eerst weer onder de tien punten en na een geslaagde fastbreak weet Cvetanovic succesvol af te ronden. De zo te zien al goed geacclimatiseerde Serviër snoept, na een povere Antwerpse inbounce de bal af van Roby Rogiers en belichaamt iets wat op een Aalsterse wederopstanding begint te lijken.  60-54 staat het ondertussen. Ook Shavon Coleman en Jack Pagenkopf gaan voorop in de strijd en een gezond agressief Okapi komt terug tot 60-60. Onze jongens blijken, gedreven door adrenaline, hun tweede, of was het hun derde, adem te hebben gevonden en alweer Cvetinovic van op de vrijeworplijn en een kwikzilveren Shavon Coleman gaan door op het elan. We schrijven 60-63 in het voordeel van Okapi zowaar.

Zou het dan toch?  Het antwoord is neen, want via de verrassend sterke Van Den Eynde houden de reuzen  gelijke tred. Meer nog, het gemopper en de daaropvolgende technische fout van Valinskas, die een vermeende fout op hem niet gefloten zag, hielp de Antwerpenaren terug om haasje-over te springen naar 66-63. De Amerikaanse shooting guard Markel Brown blijkt nu onder stoom te zijn gekomen. Via een driepunter zorgt hij terug voor een zespuntenkloof in het voordeel van de thuisploeg. Een beresterke Rogiers profiteert van z’n lengtevoordeel en de foutenlast van Glen Bilos, om het verschil naar 8 punten te brengen. In een reactie wordt Jack Pagenkopf het scoren belet, even later kan hij wel succesvol zijn vanop de vrijeworplijn. Een laatste Antwerpse aanval leidt tot niets, waardoor Paulius Valinskas, net als vorige vrijdag, z’n kans kan grijpen om met een snelle driepunter de buzzer te verschalken. 71-68 aan het einde van kwart 3 in wat, tegen alle verwachtingen in, een close game lijkt te worden.

Aan het begin van het vierde kwart is het opnieuw onze Litouwse spelverdeler die het heft in handen neemt. Dankzij een steal en ondanks een fout , weet hij opnieuw te scoren en kan hij meteen de stand in evenwicht brengen naar 71-71. De partij gaat nu gelijk op en na een aantal om-en-omscores, waarbij met name Thiby en Donkor voor Giants en Coleman en Cvetinovic voor Okapi de dienst uitmaken, zijn het respectievelijk Van Den Eynde met een sterke three-point play, en Mwema dankzij een lucky bouncer na een driepuntspoging, die voor definitieve afscheiding zorgen: 100-94 met nog 1:30 op de klok. Onze gladiatoren blijken moe, de veer is nu gebroken en uiteindelijk mogen we met opgeheven hoofd het strijdtoneel verlaten. De wedstrijd eindigt op 103-95, maar laat ons dit toch maar als een van de geslaagde repetities zien voor de  komende bekerduels. Iedere Okapi-supporter beseft immers dat in die competitie de mogelijkheid ligt om een zeer turbulent seizoen alsnog succesvol af te sluiten. Geen soulsister dit keer op de playlist, maar wel Will Tura. “Hoop doet leven”, en die mag er na vannamiddag zeker zijn.

 

Blijf op de hoogte van okapi aalst!

Via onze social media kanalen en de wekelijkse nieuwsbrief

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.