Zoeken x

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
30 maart 2022

Delen op:

Okapi Aalst 97-69 Yoast United

Verslag: Thomas Dierickx

Foto’s: Geert Segers

Sociale Media: Tom Audenaerde

Persconferentie: Paulien Van Mulders

Scouting: Bjorn Boon en Yoeri Verhille: klik hier 

 


Ook Yoast mag het weten: Okapi laat iedereen in de Silver League zweten

Voor de tweede keer dit seizoen keek Okapi de jongens uit Bemmel, het land van Maas en Waal, in de ogen. De eerste keer gebeurde dat in de voorbereiding. Aan die wedstrijd houdt vooral Shavon Coleman geen goeie herinneringen over. Hij blesseerde zich aan de arm en zag daardoor het seizoensbegin aan z’n neus voorbijgaan. Ook een oude bekende langs de zijlijn bij Yoast United, dat met coach Paul Vervaeck, die eerder z’n strepen verdiende bij onder meer Bree, Mechelen en Antwerp Giants, een man van vele basketbaloorlogen op de loonlijst heeft staan. Vanavond bracht die schat aan ervaring alvast geen zoden aan de dijk, want Okapi stuurde de Nederlanders met net geen dertiger aan de broek terug naar Gelderland.

Okapi startte vanavond met Schauvlieger, Valinskas, Coleman, Maras en Popovic als basis-vijf. Net zoals afgelopen zaterdag toonde Okapi zich van meetaf aan bij de les. Na amper 1:13 speeltijd stond de 7-0 al op het bord. Schutters van dienst waren respectievelijk Ivan Maras, . Paulius Valinskas en Nik Popovic. Die laatste twee waren vanavond goed voor zowat de helft van de Aalsterse punten. Valinskas nette er 26, terwijl Pop op een haar na de double double miste met 20 punten en 9 rebounds. Aan de overzijde zorgden de Amerikanen Speelman en een zeer bedrijvige Wilson – Bemmels topscorer met 17 punten vanavond – voor het nodige weerwerk, maar wanneer Nik, alias ‘de langen’ Popovic een steek van Valinskas opraapt en vervolgens optimaal gebruik maakt van de mismatch onder de borden tegen Ngazi, staat het na vier minuten spel al 13-6. De bliksemsnelle handjes van Shavon Coleman zorgen voor een steal en 2+1 score en een tienpuntenkloof is een feit. Voor Coach Vervaeck het signaal om te vluchten in een time-out en daar z’n switch naar zoneverdediging uit de doeken te doen. Een aalvlugge Paulius Valinskas toont zich echter ongrijpbaar voor de Hollandse verdediging en wanneer ook Ivan Maras begint warm te draaien en Shavon Coleman z’n driepuntersvizier naar behoren afstelt, dan weet je dat het moeilijk wordt voor Vervaeck en de zijnen. De 29-13- cijfers na het eerste kwart liegen er alvast niet om

Een struggelend Yoast United probeert zich onder impuls van met name z’n Amerikanen Britt en Wilson, terug in de wedstrijd te knokken, maar hebben ze bij Yoast een trainer van vele basketbaloorlogen, wat dan gezegd van onze Senne Geukens?  Senne neemt in het tweede helft voortouw tot inspiratie van een vlot meedraaiende Siebe Ledegen en een al even lentefris voor de dag komende Wout De Paepe. Wanneer Nik Popovic een fastbreak afrondt met een easy lay-up staat het na vijf minuten in kwart twee 39-22 en blijkt er geen reden tot paniek. Even later knalt Valinskas er nog eens drie bij en bedient Siebe Ledegen Ivan Maras voor een geruststellende 44-26 twee minuten voor de pauze. Langs Bemmelse kant weet nu alleen Wilson nog de weg naar het net te vinden. Bij de rust prijkt een 48-34-tussenstand op het bord en blijkt de in de eerste helft bij elkaar gespeelde bonus nauwelijks geslonken. Het is dat er tijdens de rust een kantenmaaier wordt verloot, maar het zou ons nu al zeer sterk verbazen, mocht Okapi zich het gras nog onder de voeten laten wegmaaien vanavond.

Okapi begint het derde kwart met z’n basis-vijf. Paul Vervaeck van z’n kant geeft z’n man-to-man speelplan nog een kans in de hoop dat het dit keer met iets meer precisie zal worden uitgevoerd.
Wilson geeft de Hollandse burger moed – of is dat  eerder een kroket – dankzij een driepunter uit de transitie. Aan de overzijde dunkt Popovic de 50-37 binnen met nog 8:26 op de wedstrijdklok in Q3 Zelfs als Warner via een zondagschot  van buitenaf mildert tot 50-40, zelfs dan heb je niet het gevoel dat deze ploeg Okapi een strobreed in de weg zou kunnen leggen. Het volstaat dat Paulius Valinskas z’n Litouwse 45 – schatten we – even op het gaspedaal zet om opnieuw uit te lopen naar 59-42. From Vilnius with love, negen punten op rij na een shooting practice in de wedstrijd, getekend Polle Pap.
De daaropvolgende lay-up en het hoekshot van de Britse center Idowu verraden wel enige skills en brengen de jongens uit Gelderland terug tot 59-46, maar als aan de overkant Steff Schauvlieger een pull up jumper van zijn hand  in het net ziet ploffen. Shavon Coleman vlot de maat neemt van z’n directe tegenstander en Wout De Paepe een misser van Maras opraapt en verzilvert, leidt Okapi met 65-46 en dat met nog minder dan twee minuten op de klok in het derde kwart. Een bom en individuele klasseflits van onze shooting guard, later staat het 70-46.

Met deze score aan het begin van het vierde kwart lijkt Okapi z’n schaapjes op het droge te hebben en mag stilaan worden uitgekeken naar de verre verplaatsing naar Leeuwarden overmorgen. Het vierde kwart wordt aangegrepen om onze – en dat zeggen we met alle respect – second unit nog eens de kans te geven zich te tonen. Dat je Senne nog altijd om een boodschap kan sturen, da.t weten ze na vanavond zelfs tot in Arnhem en omstreken. Hij bedankt met het converteren van een . open driepunter, met een 78-46-tussenstand tot gevolg. Dat kan ik ook, denkt Siebe Ledegen en padaboum 83-53 met nog 6:37 op de wedstrijdklok. Senne showt in de laatste minuten van de wedstrijd nog enkele keren z’n fundamentals en de signature move aka fade away jumper-, alvorens begeleid door een welverdiend applaus, naar de kant te worden gehaald. Op 2:35 minuten voor het eindsignaal, krijgen we een all youngster team en mogen onze meer ervaren rotten uitblazen met het oog op vrijdag. Dan wacht Leeuwarden dat gisteren Limburg het nakijken gaf en zodoende de kansen van Okapi op deelname aan de Belgische (gold) Play Offs enigszins nieuw leven inblaast. De BNXT Play Offs zijn immers een zekerheid! De Liga communiceert pas op 4 april het concrete vervolg en data. Tot dan staan wij ook nog even onder embargo om te communiceren hierover.

Oh ja! Voor de geschiedenisboeken en de statistici onder jullie: Deze wedstrijd eindigde uiteindelijk op 97-69 in het voordeel van ons aller Okapi. Mooie collectieve prestatie tegen een tegenstander die andermaal toch een maatje te klein bleek.

Blijf op de hoogte van okapi aalst!

Via onze social media kanalen en de wekelijkse nieuwsbrief

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.