Zoeken x

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
20 februari 2022

Delen op:

Okapi Aalst 87-92 Kangoeroes Mechelen

Verslag: Thomas Dierickx

Foto’s: Elsy en Geert Segers

Scouting: Bjorn Boon en Yoeri Verhille: KLIK HIER 

Sociale Media: Elke De Pelseneer


Okapi sneuvelt in overtime en op het veld van eer.

“De ploeg met een hart, de ploeg met een ziel.” Het is hoe Okapi de afgelopen jaren, veelal door de eigen entourage, werd neergezet. Eerlijk? Die bezieling en dat strijdershart leek men de afgelopen maanden wat te zijn kwijtgeraakt. Wel, het is terug. En met het hart lijkt ook de sfeer in de zaal gereanimeerd. Oh ja, men moest uiteindelijk het onderspit delven tegen een geroutineerd en degelijk Kangoeroes Mechelen, maar dat deden “we” wel met acht spelers in rotatie en gewapend met het karakter dat onze ploeg kenmerkt. Zo komt het dat we met een ouderwets je-keert-tevreden-terug-gevoel naar huis gaan.

Het zijn de Mechelse guard enAlston en een vlot scorende Palinckx die ervoor zorgen dat we ons even verslikken in onze zondagse kop koffie. 7-1, na iets meer dan twee minuten spel. Good old Wen Mukubu laat de jonge Palinckx z’n derde score van de middag in de annalen van deze wedstrijd dunken. Gelukkig countert Popovic, namens Okapi, tot tweemaal toe het Mechelse geweld door zich evenveel keer te bedienen van z’n favoriete haakworpje. Aan de overkant is Alston, vandaag goed voor 20 van de 92 Mechelse punten, de buzzer te slim af: 7-16 staat het ondertussen en dat halfweg het eerste kwart. De jonge De Clercq kapitaliseert een driepuntmisser van Kotrulja en Domien Loubry – Mechels topscorer vannamiddag met 26 punten – heeft duidelijk z’n langeafstandsgeschud met precisie afgesteld. Aalsterse krijgers Nik Popovic en Jack Pagenkopf denken echter nog niet aan capitulatie en klampen aan tot 12-21. Wanneer ook Ivan Maras de Aalsterse alliantie komt versterken vanop de vrijeworplijn staat het 14-22. De jonge Mechelaar Joppe Mennes is vast van plan om zich te laten zien tijdens de hem geboden speelminuten en dat resulteert in twee punten vanop de vrijeworplijn. Het sein voor Dorian Marchand om zich voorbij de tegenstand te wurmen. Domien Loubry legt, geholpen door een onorthodoxe drive, de 16-28 tussenstand vast na het eerste kwart.

Diezelfde Domien Loubry lanceert bij het begin van het tweede kwart van het soort precisiebommen waar ze in Oekraïne dezer zo bang voor zijn en diept zodoende de Mechelse voorspong uit tot maar liefst 18 punten, 16-34. Het zijn de snelle handjes van Jack Pagenkopf en de grote kolenschoppen  van Ivan Maras die milderen tot 20-34, na iets meer dan twee minuten in het tweede kwart. Ondertussen krijgt de Amerikaan Brodeur een Aalsterse vrijgeleide vanachter de driepuntlijn, iets waar hij dankbaar gebruik van maakt. De manenblussers besluiten nu de defensieve rangen wat dichter te sluiten en dat zorgt bij Okapi voor de nodige problemen. Een ietwat roekeloos Okapi verkwanselt nu enkele kansen om zich terug in de wedstrijd te knokken en aan de overzijde besluit de jonge Palinckx zich daar niets van aan te trekken: 23-42 halfweg kwart 2. In Servië zijn ze niet vies van een oorlogje meer of minder, dat bewijst onze topscorer van vannamiddag, Ivan Maras, en wanneer Senne Geukens via een Bob Cousy-move, de weg vindt naar 27-42, rechten de thuissupporters de rug. Ondertussen blijft Domien Loubry namens Kangoeroes verdelen en heersen. Dit keer brengt hij ex-Leuvenaar Kotrulja in stelling voor de 27-44. Tijd voor Shavon Coleman om de turbo aan te zetten en Okapi, bij middel van een reeks succesvolle drives, terug te brengen tot 35-44. Als slotakoord converteert Jack Pagenkopf nog één van z’n twee vrijeworpen en zo staat het 36-44 bij rust.

Palinckx namens Kangoeroes en Popovic namens Okapi, lijken de Maeskes Roem het snelst te verteren na de rust. De strafste koffie van de middag wordt echter geserveerd door Domien Loubry, want na alweer een loepzuivere Dreier – Duits en oorlog, het zit dieper in mijn brein geworteld dan ik zou willen – zet hij Okapi terug op 11 punten achterstand, 38-49. Nauwelijks 30 seconden later lijken de Kangoeroes, onder impuls van Alston voorgoed los. Ondanks het nodige weerwerk van Nik Popovic staat het inmiddels 40-55 voor de jongens uit het aartsbisdom. Die vijftienpuntenkloof houdt stand tot wanneer Ivan Maras halfweg het derde kwart, dankzij twee geslaagde layups, een remonte inluidt en Okapi terugbrengt tot op 11 punten van de Winketkaaiboys. De Amerikaanse guard in Mechelse loondienst, Shizz Alston, wil echter van geen wijken weten en vuurt verder vanachter de driepuntlijn. We schrijven ondertussen 48-62. Okapi vecht terug in de persoon van Shavon Coleman, die zich foutief gestuit weet en vervolgens foutloos blijft vanop de vrijeworplijn. Even later toont hij zich ook secuur vanop driepuntsafstand. Ook Ivan Maras blijft z’n voortrekkersrol serieus nemen. Hij dartelt als ware hij een jong veulen richting een 55-64-tussenstand. De aangescherpte, Aalsterse defensie doet coach Michiels naar een time-out grijpen, tot groot jolijt van een haast herboren . thuisaanhang. De ingevallen Waleson maakt, mits twee mooie drives, optimaal gebruik van de hem geboden speelminuten; maar het is Paulius Valinskas die uitpakt met z’n inmiddels beruchte step back en daaropvolgende driepunter om de spreekwoordelijke bordjes, aan het eind van het derde kwart, naar een 60-68 tussenstand te brengen.

De opvallend minder aanwezige Amerikaanse center, Brodeur, opent namens Kangeroes de score in het vierde kwart, terwijl Paulius Valinskas nogmaals bewijst dat ook in Litouwen het buskruit van goede makelij is – laten we hopen dat Poetin vooral niet meekijkt vannamiddag- 63-70 en de Okapi besluipt de Kangoeroe nu van wel heel dichtbij. In de jungle kan je maar beter over de nodige worsteltechnieken beschikken. Nik Popovic toont in een Grieks-Romeins duel met Mukubu alvast over de skills te beschikken, met een 65-70-tussenstand tot gevolg. De Mechelse guard Myles Stephens onderneemt meermaals een poging om het Aalsterse momentum te keren, maar slaagt daar slechts gedeeltelijk in. 67-75 staat het ondertussen met nog 8 minuten op de wedstrijdklok. Ivan Maras faket zich ondanks de vermoeide knoken succesvol naar een score en Valinskas gooit er nog eens een bommetje tegenaan: 72-75. Padaboem, de one basket game is een feit. In een sfeervol Forum brengt Shavon Coleman Okapi, dankzij een geslaagde driepuntspoging, langszij. 75-75 met nog vier minuten voor de boeg in kwart 4. De vermoeidheid laat zich nu voelen bij beide teams en de jonge Palinckx en Ivan Maras zijn de enigen die in de reguliere speeltijd nog de weg naar de netten weten te vinden. Een overtime zal gaan beslissen over winst of verlies, in een match waar Okapi aan klantenbinding doet.

In die verlenging toont Ivan Maras andermaal z’n strijdershart. Hij wroet zich naar de ring en kan enkel foutief worden afgestopt. Vanop de vrijeworplijn brengt hij een moegestreden Okapi twee punten voor. Het zijn de oudjes die het hem doen, want ook Wen Mukubu weet succesvol de weg naar de netten te vinden. Shizz Alston met de pull up jumper en een ijzersterke Domien Loubry breiden de Antwerpse voorsprong uit vanop de vrijeworplijn: 85-90. De daaropvolgende dunk van Siebe Ledegen en de 2/2 van Domien Loubry dienen enkel nog voor de statistieken.

Een moedig en strijdvaardig Okapi kan andermaal de punten niet thuis houden. En toch, toch zien we een Okapi met een ander gelaat. De oorlog is gestreden, dat weten we al langer, maar de overgebleven helden presenteren zich fris en bevrijd. Daarom verdienen ze alvast onze steun, vind. Too little, too late, misschien wel, maar om af te sluiten met City to City: The Road ahead is empty, it’s paved with miles of the unknown.

Blijf op de hoogte van okapi aalst!

Via onze social media kanalen en de wekelijkse nieuwsbrief

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.