Zoeken x

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
5 maart 2022

Delen op:

Okapi Aalst 98-40 Den Haag

Verslag: Thomas Dierickx

Foto’s: Geert Segers

Scouting:Bjorn Boon en Yoeri Verhille

Sociale Media: Tom Audernaerde


Okapi start Silver League-competitie met ruime winst tegen Nederlandse hekkensluiter.

In de eerste confrontatie in de Silver League mocht Okapi het in het Forum opnemen tegen de kustboys. Neen, niet die uit Oostende, maar wel tegen de Nederlandse kuststedelingen uit Den Haag. Een ploeg in volle opbouw, zo lazen we op de website, want amper in 2020 opgericht. Met alle respect voor onze tegenstander van vanavond, maar dat was er ook aan te zien. De Nederlandse rode lantaarn kon ook in Aalst geen vuist maken en keerde met een ontluisterende 98-40 in het voordeel van een, bij wijlen freewheelende thuisploeg, terug huiswaarts.

Gisteren ging de tweede fase van de BNXT-League van start. In een sfeervolle Winketkaai tekenden zowel Leiden als Mechelen voor een evenwichtig spektakel, waarbij de jongens van Kristof Michiels aan het langste eind trokken. Het liet het beste verhopen en stilletjes borrelde de verwachting op dat ook de Silver League best wel wat moois kon opleveren. Eerlijk is eerlijk: Vanavond bleek het klassenverschil te groot om echt van een wedstrijd te kunnen spreken. De jongens van Den Haag verwerden veel te snel tot een sparring partner in een kat-en-muiswedstrijd, waarbij ook onze jeugdige spelers hun duit in het zakje deden. Laat dat dan maar de meest geruststellende vaststelling van de avond zijn: Okapi heeft rotatiemogelijkheden.

De wedstrijd zelf dan: Via Maras en Pagenkopf stond in een mum van een tijd een 9-0 op het bord. Vanavond was het Litouws de voertaal in het Forum, want met Kumelis had Paulius Valinskas een landgenoot tegenover zich. De Litouwse guard heet één van de vaandeldragers te zijn van de Hagenezen en nam die rol vandaag ook op. Vanuit de hoek hield hij met een driepunter de hoop op een echte wedstrijd nog even levendig, 10-3 staat het ondertussen. Onze Paulius wil ondertussen niet onderdoen voor z’n landgenoot en drivet naar een 12-3 tussenstand. Ondertussen grossieren de jongens van boven de Moerdijk in turnovers en terwijl Shavon Coleman z’n konto  opent met een bom, houden ook de fiba live stats het al voor bekeken. Gelukkig geldt dat niet voor uw reporter van vandaag, en die noteert vlijtig een 15-3 tussenstand in de Prisma. Paulius Valinskas schakelt een versnelling hoger en daar hebben The Royals weinig of niets van terug. Onze Shooting Guard blijft solide vanop de vrijeworplijn na foutief te zijn afgestopt en even later kan Jack Pagenkopf onbedreigd aanleggen en met een regenboogdriepunter de Nederlandse zoneverdediging aan diggelen schieten. Ook Senne Geukens wil nog iets moois maken van z’n afscheidstournee op het hoogste niveau: Met een mooie up and under move tekent hij voor 24-3. Ook Shavon Coleman vijzelt z’n puntentotaal nog even op met een driepunter aan het eind van het eerste kwart. 27-3 en van een wedstrijd is dan eigenlijk al geen sprake meer.

Al doet Kumelis wel nog z’n best wanneer hij aan het begin van het tweede kwart mooi om Stef Schauvlieger tolt naar 27-5. Ook onze andere youngster, Siebe Ledegen, laat zich ondertussen niet onbetuigd. Hij opent z’n scoring sheet vanop midrange afstand. Het signaal voor Nik Popovic om zich op de gekende onorthodoxe wijze een weg te banen naar een 30-5, na een tussenstop op de vrijeworplijn. Coach Samson schreeuwt de keel ondertussen schor en dat zet Akkermans ertoe aan een misser van de zoon van de coach op te rapen. Die Skip Samson, zoon van de coach, weet de fastbreak succesvol af te ronden en ook de daaropvolgende vrijeworp gaat goed: 30-16 ondertussen.

Okapi lijkt nu de teugels wat te vieren en Akkermans blijft de baas na een reboundduel 30-16 ondertussen en coach Crab roept de troepen een eerste keer samen voor een time-out. Stef Schauvlieger blijkt zeer goed te hebben opgelet en pakt uit met een driepunter: 33-15, maar het is andermaal Kumelis die, namens de Koninklijken uit Den Haag, alsnog de bakens probeert te verzetten. Aan de overzijde  rondt Nik Popovic mooi Aalsters samenspel af met een dunk en bewijst ook Jack Pagenkopf z’n vizier nog op scherp te hebben staan: 38-17 ondertussen. Ook Paulius Valinskas blijkt nu onder stoom te komen vanachter de driepuntlijn om even later met een floater te zorgen voor wat ondertussen een 48-17-tussenstand is geworden.  Als u weet dat het orgelpunt van het kwart wordt gezet door Nik Popovic, die bij een dunk ei zo na het bord mee naar beneden haalt, dan weet u waaraan we ons moeten optrekken. We gaan rusten bij een veelzeggende 50-19-stand

Aan het begin van kwart 3 krijgt Jack Pagenkopf als het ware vrije baan naar de 52 -19. Shavon Coleman blijft de zwakke Haagse zoneverdediging aan flarden schieten, maar de Nederlandse coach ziet blijkbaar weinig heil in een switch naar man-to-man-defense. Ondertussen staat ook Ivan Maras aan het eind van een mooie Aalsterse aanval en teistert Nik Popovic de ring alsof er geen precedent is geweest: 59-19 en – u leest het goed – de veertigpuntenkloof is inmiddels een feit. We durven er veel op verwedden dat Shavon Coleman zich tijdens het Allstar-weekend liet inspireren door Stephen Curry, Shavon knalt immers rustig verder en zit ook nog eens tussen een belabberde Hollandse lead-out pass. Het is een cliché, maar de verdediging van de tegenstander vanavond; kaas met hele grote gaten.

Even later kruipt Valinskas onder de oksel van Camay, hij  mist, maar krijgt de fout mee en rondt even later een schoolvoorbeeld van Aalsters ball movement succesvol af. Aan de overkant probeert Ackermans alsnog voor een Haags tegenoffensiefje te zorgen, maar, meer dan hem lief is, ziet hij zijn pogingen op de voorkant van de ring stranden. Het is dat Center Bart Bijnsdorp met 8 punten vanavond nog een verdienstelijke wedstrijd speelt, maar als u weet dat het na kwart 3: 71-26 staat, dan weet u voldoende.

In het vierde kwart gunt coach Crab een aantal key players de verdiende rust en kunnen we ons verwarmen aan de puike prestaties van onze jeugdspelers. Dat we een second unit hebben, het was dit seizoen te lang een goed bewaard geheim, maar het mag gezegd worden. Wanneer je Siebe Ledegen een pick and roll met Popovic geslaagd ziet afronden voor een 73-28 stand, en als ook nog eens lefgozer Glenn Temmerman complexloos aanlegt vanachter de driepuntlijn voor een 76-28, dan kunnen we ons alsnog aan net iets meer opwarmen dan een goei zjat Maeskes Roem. Oh ja, ondertussen wandelt Nik Popovic als was hij in het Zuiderpark door the paint naar 78-30, alvorens z’n vijfde fout te maken en plaats te ruimen voor Gabriël Bilos. Het rijk is nu aan de jonkies begeleid door mentor Senne Geukens. Hij ziet hoe Stef Schauvlieger, Gabriel Bilos en Glenn Temmerman het Aalsterse driepuntersfestival naar een climax brengen. Met een sprekende 98-40 sturen we de jongens van coach Samson terug naar de mooie stad achter de duinen, maar een waardemeter, neen, dat is deze wedstrijd nooit geweest.

 

Blijf op de hoogte van okapi aalst!

Via onze social media kanalen en de wekelijkse nieuwsbrief

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.