Zoeken x

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
9 april 2022

Delen op:

Okapi Aalst 118-65 Apollo Amsterdam

Verslag: Thomas Dierickx

Foto’s: Geert Segers

Sociale media: Tom Audenaerde

Persconferentie: Paulien Van Mulders

Scouting: Yoeri Verhille en Kris Goossens: klik hier 

 


Okapi spoelt Friese kater door met overtuigende zege tegen Apollon Amsterdam

Uitschuiven in Friesland, het is het lot van menig beginnend schaatser, ook de Okapi-boys ontsnapten er vorige week niet aan. De vermoeidheid, enkele dubieuze beslissingen van het arbitrale trio, heel veel tijd om de vinger op de wonde te leggen, was er niet. Dit weekend stonden de Mokumers uit Amsterdam op het Aalsterse parket voor wat de wedstrijd van de heropstanding zou worden. Een fris van de lever spelend Okapi stuurde de jongens der grachten huiswaarts met een century in de sporttas. Een tevreden coach Crab gaf na de wedstrijd aan al uit te kijken naar de volgende wedstrijd, in en tegen Den Helder, op dinsdag 19 april. Laten we hopen dat de paaseieren tegen die tijd al verteerd zijn. Zaterdagavond vielen ze alvast in veelvoud uit de hemel.

Een gretig Okapi startte dit keer scherp aan de wedstrijd,p met onze Litouwse bevelhebber, Paulius Valinskas, voorop in de strijd. Met een floater haalt hij meteen het deksel van de ring. Even later puurt Ivan Maras drie punten uit een geslaagde pick and pop en gaat Paulius up and under bij De Randamie. Diezelfde Maras bedient even later Popovic voor de 9-2 na 3:35 in het eerste kwart. De Nederlandse Surinamer Randamie wekt met een fade away nog een de illusie dat de Nederlanders zich geen hapklare brok zullen tonen vanavond. Wanneer Valinskas een pasje terug zet om een van zijn classic missiles te lanceren, Ivan Maras aan het einde staat van een knappe offensieve transitie en Senne Geukens vogelvrij mag aanleggen voor de 19-9, dan weet je dat dit Okapi een missie heeft vanavond. De 23-13 aan het einde van het eerste kwart vertaalt dat gevoel alvast in klinkende cijfers.

Het is de jonge Sam Vianen, een 20-jarige Nederlander die z’n opleiding genoot bij Den Bosch,  die met twee feilloos omgezette vrijeworpen, de kloof herleidt tot 8 eenheden. Het is een cliché als een huis maar Duitsers, ze hebben niet snel de gewoonte om te capituleren. Taras – vanavond topscorer bij de Amsterdammers met 19 punten – bevestigt dat in elk cliché waarheid zit en Amsterdam nadert tot zes punten. Nikola Popovic dunkt aan de overkant de troepen wakker, 25-17 noteren we inmiddels, en even later stelt opperbevelhebber Valinskas orde op zaken, 27-17. Een school-voorbeeld van een pick and roll, getekend Valinskas-Maras,  leidt tot een three point play: 30-17, na twee minuten in het tweede kwart en de Aalsterse TGV komt nu op snelheid.  De Nederlandse coach Goedee zoekt z’n heil in de zoneverdediging, maar als Shavon Coleman die even later aan diggelen schiet, blijkt ook deze zet geen zoden aan de Moerdijk te brengen. 40-22 staat het ondertussen en een tweede Nederlandse time-out dringt zich op. Siebe Ledegen is een snelle leerling, zo blijkt, want net na die tactische spelonderbreking vindt ook hij –  voor de eerste keer van de avond – de weg naar het net, goed voor 45-21, dit alles na zeven minuten speeltijd in kwart 2. Even later kust de driepuntspoging Senne Geukens, het bord. From the Albrechtlaan with love staat het 48-25. Naar het voorbeeld van meester Senne toont Siebe Ledegen zich de slimste jongen van de klas. Hij scoort z’n tweede driepunter vanuit z’n favoriete linkerhoek voor een 51-25-tussenstand. Hoogst ongebruikelijk voor de meestal mondige Amsterdammers, maar het blijft vooral stil  aan de overkant. Enkel Taras lukt nog een driepunter en zo gaan we rusten bij een afgetekende 51-29 in het voordeel van de thuisploeg.

Aan het begin van het derde kwart toont Nik Popovic zich, op assist van Shavon Coleman, de sterkste onder de borden. Valinskas torent boven een sterk opzittende Moute A Bidias uit voor de 57-29 en goeie balcirculatie leidt tot een open three voor Shavon Coleman. Een nieuwe time-out als ultieme reddingsboei voor de jongens van coach Goedée, die zich gesteund weten door de god van het licht (Apollo), maar bij wie het licht nu toch stilaan uitdooft. Een stuiptrekking van Bertotti is dan nog wel goed voor drie punten, maar meer dan het doekje voor het bloeden, is het niet. En, wat gezegd van Shavon Coleman? Wel, die gaat rustig door met driepunters raak mikken: 64-35 staat het inmiddels.  Bidias sputtert namens Amsterdam nog even tegen, maar wanneer Valinskas zich een weg faket door de gammele, Nederlandse verdediging, gaat het potje overkoken bij onze noorderburen. Een resem fouten en evenveel geconverteerde vrijeworpen later staat het 74-41. Van een echte wedstrijd is nu geen sprake meer en wanneer Coleman en Popovic het Forum, en z’n ladies, trakteren op een dunk staat het 80-43. Wat volgt, is iets wat zowaar op gallery play lijkt. We noteren een 93-47-tussenstand aan het einde van kwart drie.

Het vierde kwart een maat voor niets, denkt u? Misschien wel, maar niet als je de statistieken wil opvijzelen. Zo denkt ook Shavon Coleman erover, met 24 punten, naast Nik Popvic, vanavond gedeeld topscorer bij Okapi. Senne Geukens, die op z’n oude dag een fastbreak afrondt, alles kan vanavond in het Forum, 98-47 blinkt het scorebord ondertussen. Wie een extra pintje wou, moest vanavond op de schouder tikken van Nik Popovic – al raden we aan daar eerder voorzichtig mee te zijn, stel u voor dat…- Enfin, hij maakte de honderd punten vol. Met nog zeven minuten op de wedstrijdklok biedt coach Crab een forum aan de youngsters. Dat deze Silver League voor hen een schat aan ervaring oplevert, lijdt geen twijfel. Bij uitstek Siebe Ledegen, zaterdagavond goed voor 15 punten en 4 rebounds, baadt in vertrouwen. De wedstrijd kabbelt nu rustig naar z’n einde en terwijl het vrouwelijke thuispubliek, vanavond extra verwend tijdens een ladies night, van een cava-traktatie en een goodiebag geniet, zoomt de buzzer een laatste maal. Dat doet hij trouwens definitief  voor ref Samir Krehic, die blies vandaag voor een laatste keer op z’n fluitje, althans in het Forum, of hij dat thuis nog wel eens overdoet, dat laten we aan uw verbeelding over. We geven u nog mee dat het uiteindelijk 118-65 werd. En dan nu tijd voor chocola. Ik houd eraan om u alvast een Zalig Pasen te wensen. Uw volgende rendez-vous met Okapi is er één op 19 april, zij het dan wel in Den Helder.

Blijf op de hoogte van okapi aalst!

Via onze social media kanalen en de wekelijkse nieuwsbrief

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.