Zoeken x

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
29 januari 2022

Delen op:

Mons-Hainaut 87-84 Okapi Aalst

Verslag: Thomas Dierickx

Sociale Media: Tom Audenaerde

Foto’s: Elsy en Geert Segers

Stats: klik hier

 


Na de bekerthriller van afgelopen zondag keek Okapi, voor de eerste keer dit seizoen, de vossen uit Mons in de ogen. De missie was duidelijk: Winnen om de kansen op deelname aan de felbegeerde Golden-League gaaf te houden tegen een rechtstreekse concurrent. Wij dus met hernieuwd geloof in eigen kunnen en een bus vol enthousiaste supporters naar wat tegenwoordig de Diamonte Arena heet, de voormalige werkplek van Coach Defraigne

Dat het, ondanks het immer hartelijke ontvangstcomité onder leiding van Jéjé Toussaint, geen plezierreisje zou worden, hadden we kunnen verwachten, maar een verschroeiende start en 13-0 run na drie minuten, dat hadden we niet meteen zien aankomen. De in het tussenseizoen van Leiden overgenomen forward, Emanuel Nzekwesi, kroonde zich vanavond tot Bergens topscorer(22 ptn) en imponeerde onder de borden. Point Guard Marcus Tyus, van zijn kant, trof meteen twee keer raak  vanachter de driemeterlijn. Na 3:30 minuten zonder Aalsterse score stak Shavon Coleman, namens Okapi vanavond topscorer en goed voor 27 punten, voor het eerst de neus aan het venster. Een paar sterke inside moves van Flying Dutchman, Nzekwesi, en evenveel Bosnische scud-raketten van Pasalic later, vluchtte Okapi in een tweede  time-out, en dat na amper zeven minuten. We poetsen de brilglazen  maar het staat er echt: 23-4 in het voordeel van de thuisploeg. Geen doorkomen aan de Bergense verdediging tot dusver.

Als er iets is wat je onze troepen moet nageven dit seizoen, dan is het dat ze blijk geven van de nodige veerkracht. De inbreng van Omar Calhoun zorgt zowaar voor iets wat op een kleine remonte lijkt. De op een contractverlenging azende Amerikaan hervindt z’n driepuntersafstand en wat meer is, hij inspireert Jack Pagenkopf om hetzelfde te doen. Op twee minuten voor het einde van het eerste kwart herleiden the brothers in arms het verschil tot tien punten 23-13, waardoor de Aalsterse spionkop moed vat. De jonge Belg Zachary Mortant weet de vreugde echter meteen te temperen nadat hij een NBA-driepunter uit de mouw schudt. Een energieke Calhoun zet Coleman op weg naar een slamdunk uit de fastbreak, waarna eerstgenoemde de kans laat liggen om Okapi voor het eerst sinds lang terug te brengen tot minder dan 10 punten. Zo eindigt het eerste kwart met een 28-17 op het scorebord.

Good old Ivan Maras opent de score in de tweede helft en ook de jumper van Paulius Valinskas ploft in het net, waardoor gestaag aan de achterstand geknabbeld wordt 28-21. Aan de overzijde wordt Henson foutief gestuit, waarna hij twee vrijeworpen lukt en ook  Mintogo tekent voor z’n eerste punten van de avond. Ivan Maras rolt de spierballen onder de ring, maar dat doet ook Nzekwesi 34–21 ondertussen. Daarna brengt Paulus Valinskas Okapi terug tot tien punten vanaf de vrijeworplijn, waarna de rijzige, Amerikaanse vleugel in Waalse loondienst, Payton Henson, zichzelf een deelnamebewijs verschaft aan het driepuntersfestival waarvan we vanavond getuige zijn. Gretig participant is nu ook onze Litouwse bomber Paulius. We schrijven ondertussen 37-27 met nog zes minuten op de klok in het tweede kwart. Het is nu stuivertje wisselen en zowel Henson als Coleman solliciteren naar de titel van MVP van het tweede kwart, maar als Shavon Coleman na z’n midrange scores, het ook van iets verder probeert en bovendien met vrucht in z’n onderneming slaagt, staat het 39-33 en kijken we plots naar een two-basket-game.

De twee ploegen houden een paar minuten gelijke tred tot de ingevallen Nichols en de goed bij schot zijnde Henson – vanavond goed voor 14  punten – Okapi weer tegen een tienpuntenkloof laten aankijken, 47-37. Bij Okapi milderen respectievelijk Jack Pagenkopf met drie, en Valinskas met twee eenheden. Nichols, ten slotte, tekent voor een 49-42-ruststand

Aan het begin van het derde kwart profiteert Tyus van een misverstand in de Aalsterse defensie en blijft Nzekwesi Popovic de baas in the paint met een 53-42-voorsprong als resultaat. Wie anders dan . Shavon Coleman dweilt vervolgens de baseline af om z’n puntentotaal nog wat aan te dikken. Popovic  pakt nog eens uit met z’n signature slam en zorgt zodoende  voor een 53-46. Diezelfde slam miste z’n effect alvast niet, want pardoes viel de livestreamverbinding even weg. We hebben het van de Fiba Live stats-pagina, maar Ivan Maras blijkt met een driepunter niet alleen Okapi, maar ook de verbinding te laten herleven  Het staat 58-54, wanneer Valinskas met een spinmove uitpakt. 58-56, Nog één tweepunter en de veelbesproken bordjes staan weer gelijk.

“Wat dan met the three-point-shooting-ccontest”, vraagt u zich als fan van het All Star-weekend af? Wel, Igor Mintogo besluit die wedstrijd in de wedstrijd nieuw leven in te blazen met een 61-56-tussenstand tot gevolg. Het zijn uitblinkers Nzekwezi voor Mons en Coleman voor Okapi die hun ploeg nu op sleeptouw nemen. Bij een 65-58-stand pakt een opvallend minder aanwezige Nikola Cvetanovic uit met een knappe driepunter. De Aalsterse Doudou spuwt nu vuur en de kkoof wordt herleid tot amper vier punten 65-61. Het inspireert Penava tot twee geslaagde penetraties waardoor de Henegouwers het verschil in een mum van tijd terug naar 9 brengen.

70-61 is meteen ook de stand waarmee het vierde kwart wordt aangevat. De Bosnische power forward Ajdin Penava rondt een knappe Bergense aanval af en breidt zo een vervolg aan z’n uitstekende tweede speelhelft. 73-61. De Okapi-boys proberen nu met veel goede wil voor een kentering te zorgen, met een minder goeie shotselectie en geen zoden aan de beruchte dijk tot gevolg.Het is daarentegen Mortant die met een floater Bergen tot 12 punten voor brengt.
Het is de Aalsterse 6th man, Omar Calhoun die de flexibiliteit van Pasalic’ ligamenten test en vanop zijn favoriete spot, op de top van de raket, het Aalsterse slotoffensief inluidt, en dat op 6 minuten van wat een adembenemend eind zou worden. Ik noteer een 75-66 tussenstand. Een minuut later is het opnieuw OC die zich een weg baant door de Bergense afweergordel.

Tijd voor Shavon Coleman om blijk te geven van snelle handjes, een steal, score en daaropvolgende bonusvrijeworp laten de Okapi-trein doorstomen naar een 75-71-stand. En zie daar, ook Hollandse reuzen vertonen al eens hun zwaktes. Plots loont de “hack-a-Manu-tactiek” van Okapi. Okapi kiest ervoor om  de man met de Shaqlike morfologie steevast naar de vrijeworplijn te sturen en dat resulteert in een 1/5. Aan de overzijde onderschept Coleman een slordige inbounce, waarna hij met een dunk de Aalsterse vlam in de pan doet slaan. 76-73 met nog drie minuten op de wedstrijdklok. De discipelen van coach Bosnic moeten voor het eerst in de wedstrijd het spel ondergaan. Ze sputteren nog even tegen bij hande van Pasalic, maar wanneer onze Litouwse lefgozer, Paulius Valinskas, een precisiebom afvuurt, is het evenwicht zowaar hersteld  78-78.

De “prokletstvo” galmt door de zaal, komende uit verschillende Bosnische monden. In de laatste minuten probeert Pasalic alsnog het pleit in het voordeel van de Henegouwers te beslechten. Hij wurmt zich naar de korf en wordt daarbij foutief afgestopt. De landgenoot van Coach Bosnic behoudt z’n cool vanop de vrijeworplijn voor een 80-78 in het voordeel van de thuisploeg. Met nog 01:24 op de klok gaat man-to-go-to Paulius Valinskas voluit z’n kans vanachter de driemeterlijn: Bam! Okapi voor het eerst in de match, zowaar op voorsprong. Daarop besluit Nzekwesi  de Aalsterse big men nogmaals het vuur aan de schenen te leggen. Onze jongens kiezen voor het beproefde recept en besluiten de man met het gabarit van de betere buitenwipper tot de vrijeworplijn te veroordelen. Anders dan z’n vorige passage daar blijft hij nu foutloos. 82-81 staat het inmiddels, wanneer bonkige Manu besluit om z’n puntentotaal vanop halve afstand naar 22 te brengen. Over en out, denk je dan, maar als Shavon Coleman z’n driepunterspoging via het bord ziet binnengaan, maken wij ons al op voor een verlengstuk. Het laatste balbezit is voor Mons en het is Muhamed Pasalic die voor volk en vaderland de  laatste keer de bal mag opbrengen. Het is diezelfde Pasalic . geheel in stijl van de wedstrijd – tot ontsteltenis van de meegereisde Okapi-fans- z’n verre boogbal in het net ziet belanden.

De Bosniër bezegelt zodoende niet alleen de wedstrijd, maar ook het lot van Okapi dat nu quasi zeker veroordeeld is tot de Silver League, de competitie met de mindere goden van boven de Moerdijk.

En toch… Er was de belabberde start, maar we kunnen en moeten ons best wel optrekken aan de strijdlust van onze comeback kids. Al bij al verliezen we nipt van Mons, een te duchten tegenstander met sterke thuisreputatie

Vrijdag en zondag wachten twee do or die games: de ideale manier om een turbulent seizoen enigszins te vergulden. En als we er dan toch geraken, in die bekerfinale, laat ons dan Spandau Ballet-gewijs voor Gold gaan. Supporters op post!

Blijf op de hoogte van okapi aalst!

Via onze social media kanalen en de wekelijkse nieuwsbrief

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.