Zoeken x

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
4 februari 2022

Delen op:

Limburg United 70-72 Okapi Aalst

Verslag: Thomas Dierickx

Foto’s: Geert Segers

Sociale Media: Tom Audenaerde

stats: klik hier 

 


“’t Is gebeurd!” Voor het eerst in mijn bescheiden carrière als verslaggever, mag ik een winstpartij coveren. “Oef!”, een kreet van opluchting, die nog het beste het gevoel vlak na de wedstrijd samenvat. Kwalificatie voor de finale van de Beker van België en – wie weet – een stunt in die eindstrijd, moeten dit seizoen memorabel maken, maar dan moet het taaie Limburg United twee keer opzij worden gezet. Vanavond is dat alvast een eerste keer gelukt. Voor een keer is tweemaal scheepsrecht. Laten we hopen dat dat recht zondag geschiedt en we onze tickets voor Vorst Nationaal kunnen bestellen.

Limburg United probeert onze basis vijf meteen naar de keel te grijpen en het resultaat blijft niet uit. De Finse power forward, Topias Palmi, vindt tot tweemaal toe de achterdeur in de Aalsterse verdediging, met een 7-0-achterstand tot gevolg. Shavon Coleman bestendigt z’n voortrekkersrol van de voorbije weken en brengt met z’n eerste driepunter Okapi op het scorebord: 7-3. Even later schuimt rijzige Shavon de baseline af om  Cvetanovic te bedienen, die z’n eerste punten van de wedstrijd laat optekenen: 9-5. Een geslaagde pick and roll, gesigneerd Hammonds-Nelson, en een sterke drive van Valinskas later staat het 11-7. Topias Palmi, toont zich veruit de meest bedrijvige pion in de ploeg van coach Westphalen, die zich sedert deze week ook verzekerd weet van de diensten van spelverdeler Jonathan Tabu. Een aalvlugge Valinskas en een trefzekere Ivan Maras herleiden de voorsprong van de thuisploeg tot vier eenheden. 18-14 staat het ondertussen, met minder dan twee minuten op de klok in het eerste kwart.  Yannick Desiron plukt de rebound na een misser van Littleson. Aan de overzijde gaat Popovic nog één keer op zoek naar de haakworp. Hij dwingt daarbij Desiron in de fout en zorgt zo voor een 20-17- tussenstand aan het einde van het eerste kwart.

Bij aanvang van het tweede kwart zondert de van Mons overgekomen Anthony Lambot, Desiron af, die de 22-17 net. Nik Popovic toont zich nu zeer actief inside en weegt duidelijk op de  verdediging van de thuisploeg. Valinskas laat de blauwwitte supporters nog genieten van een floater, maar een sterk ingevallen Lambot bedankt z’n coach voor de geboden speelminuten met een loepzuivere  driepunter: 28-20 schrijven we ondertussen in het voordeel van de Hubo-boys. Het signaal voor Cvetanovic om een geslaagde fastbreak optimaal te benutten via een 2+1-score. Even later draait onze Serviër gezwind rond zijn as om Shavon Coleman te bedienen. Vanop diens favoriete spot brengt hij Okapi voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong: 28-29 met nog 3:48 minuten te spelen in de eerste helft. Shavon lijkt nu warm gedraaid en vindt voor de tweede keer in korte tijd de weg naar de netten vanop driepuntersafstand, 28-32, en zowaar een eerste kloofje voor de jongens van de Albrechtlaan. Jack Pagenkopf intercepteert bij Littleson en beklemtoont het Aalsterse momentum met een score en bonus vrijeworp. Na conversie staat het inmiddels 28-35 voor de bezoekers, tot jolijt van hun luidruchtige aanhang. De Limburgers grossieren nu in turn-overs, terwijl Okapi het vizier op scherp heeft staan. Pats! Boem! 28-38, met nog 1:51 minuten speeltijd tot aan de koffie. Het duo Hammonds-Nelson besluit daarop een tandje bij te steken, waardoor we gaan rusten bij een 33-38-stand in het voordeel van Okapi.

Nikola Cvetanovic voelt zich duidelijk in z’n sas vanavond. Aan het begin van kwart drie neemt hij vlotjes de maat van directe tegenstander Desiron, die als poster boy fungeert bij een gesmaakte dunk. Palmi knabbelt vervolgens aan de Aalsterse voorsprong, die nu herleid wordt tot vier eenheden. Bij een 36-40 besluit Popovic om de good old pump fake in ere te herstellen. Ondertussen laat Paulius Valinskas, Yannick Desiron z’n eerste stappen zetten in het Litouwse volksdansen en stuurt Pagenkopf, Nikola Cvetanovic nog eens om een boodschap. De 40-50-tussenstand komt er uiteindelijk na een dunk van de alom aanwezige Valinskas.

Is het concentratieverlies of worden we even de adem afgesneden in een intensief derde kwart – we zullen het nooit weten – maar feit is dat Jonathan Tabu veel te veel tijd en ruimte krijgt om ,met een open driepunter, z’n nieuwe werkgever terug te brengen tot op 7 punten. Het is vervolgens Tyrell Nelson die zich inside doorzet en Limburg terugbrengt tot op vijf punten: 45-50

Terwijl Tabu naar een vrijwillige fout solliciteert, brengt Jack Pagenkopf Okapi vanop de vrijeworplijn ôp 45-52. Ivan Maras toont zich de meerdere van Nelson onder de borden, wat resulteert in een 45-54 voorsprong voor de ploeg van ons hart. Diezelfde Maras ziet kort daarna z’n vermeende driepunter slechts voor twee punten gehonoreerd. Nikola Cvetanovic toont zich daarna de betere ballendief en Okapi diept de voorsprong nu uit tot dertien punten: 45-58. We lezen nog twee minuten. Nelson en Marchand tekenen voor de laatste scores van het derde kwart. Een riante 47-60- tussenstand prijkt op het scorebord in de Alverenberg.

Consolideren die handel, hoop je dan als Okapi-fan, maar dat was buiten Center Tyrell Nelson gerekend. De doe-het-zelvers uit Limburg lijken ook deze klus vanavond nog te willen klaren en komen, onder impuls van Palmi en gelegenheidsdriepuntschutter Delalieux ,terug tot 52-60. Ex-Leuven Bear Delalieux toont zich meer beer dan Nik Popovic en forceert zich een weg inside. Dat ook z’n fundamentals van een degelijk niveau zijn, bewijst hij nadien vanop de vrijeworplijn. De thuisploeg nadert nu tot op vijf punten, terwijl de Okapi-boys naar de tweede adem lijken te moeten zoeken. Het zijn Valinskas en onze krachtpatser Maras, die voorop gaan in die zoektocht. Gelukkig profiteert de thuisploeg  niet optimaal van de door coach Defraigne opgelopen technische fout, en met een 60-67 mag men nog steeds spreken van een mooie uitgangspositie, zeker als Nik Popovic die voorsprong uitdiept tot 60-69.

Zoals u weet, komt Valentijn dichterbij, het inspireert Jonathan Tabu alvast tot een innige omhelzing met Jack Pagenkopf. Scheidsrechter Van Den Broeck toont zich van z’n minder romantische kant en bestraft de Congolese Belg met een vrijwillige fout. De voormalige speler van onder meer Alba Berlijn weet ½ vrijeworpen om te zetten, maar zou zijn beste acties toch voor het slot van de wedstrijd bewaren. Wanneer Shavon Coleman iets te veel tijd nodig heeft om aan te leggen, toont de Belgian Lion aan de overkant hem hoe het wel moet: 65-70. Daarenboven raapt een vrij onzichtbare Middleson, een Aalsterse steek onder de borden op en kijk, daar is de one basket game, 67-70. Valinskas weet namens Okapi nog een isolation play succesvol af te ronden en Tabu doet met een dure driepunter het licht uit in de Alverenberg, De buzzeer zoomt er een laatste keer bij een 70-72-eindstand. Zondag ben ik er weer live bij, voor wat misschien wel een afspraak met de geschiedenis wordt. Naar ik hoop, bent u er dan ook. Laten we samen het verschil proberen te maken. Tot dan!

Blijf op de hoogte van okapi aalst!

Via onze social media kanalen en de wekelijkse nieuwsbrief

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.