Zoeken x

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
7 januari 2022

Delen op:

Leuven Bears 103-73 Omikron Okapi Aalst

Verslag: Thomas Dierickx

Social Media: Tom Audenaerde en Anthony Mallego

Stats: klik hier  


Omikron Aalst verliest ongelijke strijd in Leuvense Sportoase

De titel van mijn eersteling als verslaggever stond eigenlijk al vast twee uur voor de  opworp in de stad waar de Stella thuis is. Thuis bleven ook Ivan Maras, Senne Geukens, Dorian Marchand, Nik Popovic en head coach Yves Defraigne. Allemaal getroffen door dat vleermuizenvirus, waarvan ik gezworen had er in alle talen over te zwijgen. Bref, wij, zonder omkadering uit vrees voor…, maar mét de moed der wanhoop naar Leuven, waar een stel beren klaar stonden ons te ‘verslinden’, hoewel…

Okapi begon aan de schier onmogelijke opdracht met Pagenkopf, Valinskas, Coleman Ledegen en Cvetanovic – de Serviër die werd aangetrokken om het kortverblijf van Teddy Hawkins zo snel mogelijk te doen vergeten – in de basis vijf. Wij kunnen u nu al verklappen dat de stevig uit de kluiten gewassen power forward – die vandaag op center werd uitgespeeld – het potentieel toonde om die ambitie ook te kunnen waarmaken.

De wedstrijd zelf dan: Thibeault Vanderhaegen opent de debatten met een easy lay-up. Even later schiet voormalige Kangoeroe Cebasek met scherp vanachter de driemeterlijn. Een schuchtere alley oop van Alen zorgt meteen voor een zevenpuntenkloof na 2:14 in het eerste kwart. Gelukte acties van opnieuw de Sloveen Cebasek en Alen laten Thomas Crab – head coach ad-interim bij Okapi – naar de eerste time-out grijpen. We schrijven halfweg het eerste kwart. Veel soelaas brengt die spelonderbreking echter niet, want  respectievelijk Alen en Young hebben geen kind aan onze moedige overlevenden onder de borden.  Een ontnuchterende 15-0 is het Aalsterse lot.

Ondanks een aantal mooi uitgespeelde kansen krijgt men bij Okapi het ‘deksel’ niet van de korf. Het is Paulius Valinskas die, met medewerking van het bord, een regenboogdriepunter net: 15-3 na iets meer dan 6 minuten in het eerste kwart.  De “Polle’, hij lust er vandaag wel pap van. “It ain’t that simple”, moet hij gedacht hebben, maar met een buzzer beater doet Valinskas z’n kunstje nog eens over. We milderen tot 17-6 en deze burger krijgt zowaar wat moed. Dat is echter buiten de Amerikaanse center Nick McGlynn gerekend. Met 22 punten en 10 rebounds is hij vanavond goed voor een double double en ontpopt hij zich tot Leuvense sterkhouder.  Geholpen door Cebasek leidt hij de koeieschieters naar een 24-9 voorsprong na kwart 1

Okapi start het tweede kwart met Stef Schauvliege in de plaats van Valinskas. Hij ziet meteen hoe Vanderhaegen uitpakt met een driepunter, 27-9. Even later doet Jack Pagenkopf dat huzarenstukje over maar dan voor rekening van Okapi, 27-12. Shavon Coleman en Nikola Cvetanovic proberen vervolgens de Aalsterse bakens te verzetten, maar zien zichzelf foutief gestuit  op weg naar doel, waarna zij 3 van hun in totaal 4 vrijeworpen converteren. Een voorzichtige remonte krijgt vorm en Okapi nadert tot op 11 punten, bij een 29-18-tussenstand, na 2:20 minuten in het tweede kwart.

Het signaal om de Leuvense beer los te laten, in de persoon van jeugdproduct Wouter Willems. Dankzij een gelukte driepunter en een mooie fade away jumper drukt hij de Aalsterse hoop op een stunt de kop in en brengt hij de score naar 34-21. Het is dat Shavon Coleman na het betere ball movement de schijn nog even kan ophouden en middels een driepunter de tienpuntenkloof nog even op het bord brengt, 34:24 met nog 5:10 op de klok in het tweede bedrijf.

Verder mogen de ambities van Okapi niet reiken. Zeker niet als het duo Heath-Mcglyn voor een tussensprint zorgt, waar local hero “Poeske” Scherens – wie kent hem nog – jaloers op zou zijn. Ze verdelen de Leuvense punten tot Nikola Cvetanovic, zich een paar keer goed kan doorzetten in the paint en Omikron Aalst terugbrengt tot 42-29, twee minuten voor de koffiepauze.

Valinskas – topscorer bij Okapi vandaag met 28 punten – trakteert nog op een loepzuivere driepunter, waarna Willems en Heath zich efficiënt tonen op de vrijeworplijn en we gaan rusten bij een verdienstelijke 53-40 tussenstand.

In het derde kwart laat Nikola Cvetinovic na amper 6 seconden z’n derde fout optekenen, waardoor hij voor langere tijd genoegen moet nemen met een plaatsje op de bank. En of zich dat laat voelen. Begrijpelijkerwijze worden onze youngsters nu inside weggedrukt. Uiteraard is dat ook de Leuvense coach Eddy Casteels niet ontgaan. Zonder hun beste niveau te halen, leiden Mcglynn, Heath en Vanderhaegen, een vaak te nonchalant Leuven, naar een geruststellende 78-56 aan het einde van het derde kwart. Bij Okapi dient men zich hoofdzakelijk op te trekken aan een vlot scorende Paulius Valinskas.

Academisch was het allemaal niet in dat derde kwart, een pijnlijk aantal turnovers zorgden ervoor dat men er, bij wijlen en naar goede Felice Damiano-traditie, een goed potje van maakte, of is dat in Leuven eerder “Dagelijkse Kost?”

In het vierde kwart maakt de jonge Nunes E Santos Cruz z’n opwachting. Bij Okapi komt Siebe Ledegen een moe gestreden Bram Callebaut vervangen. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de Aalsterse pijp nu stilaan uitdooft, al laten met name Siebe Ledegen en Stef Schauvliege nog flitsen van hun talent zien met twee mooie driepuntshots. Aan de overzijde plukt Leuvenaar Thibault Vanderhaegen zich middels een aantal offensieve rebounds, naar een double-double (13 ptn, 12 rebs). En zo kabbelde de wedstrijd, naar analogie met de nabijgelegen Dijle, naar een 103-73 – eindstand.

Conclusie: Onze jongens verweerden zich kranig, maar je kan van welpen nauwelijks verwachten dat ze opgewassen zijn tegen een familie beren, die dan nog niet eens zo indrukwekkend waren. We kunnen spreken van een wedstrijd, die er nooit echt één is geweest. Maar dan nog, de aard van mijn beestje – ook al is dat dan maar een wasbeer – belet mij om mezelf te verliezen in zelfbeklag, en wel hierom.

We hebben vandaag in de persoon van Paulius Valinskas, alias “Polle Pap”, een floor leader ontdekt. Daarenboven hebben we met Nikola Cvetinovic een ervaren beer in de rangen, die z’n kunstjes nog lang niet is verleerd. En ik, ik kruip nu onder de wol samen met mijn teddy, en voor de rest: “I’ll keep on searching for the way to your heart, try to believe it’s getting better”

 

 

 

Blijf op de hoogte van okapi aalst!

Via onze social media kanalen en de wekelijkse nieuwsbrief

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.