Zoeken x

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
21 januari 2022

Delen op:

Brussels Basketball 79-70 Okapi Aalst

Verslag: Thomas Dierickx

Social Media: Tom Audenaerde

Stats: klik hier  


Okapi verbrandt zich aan Brussels in Neder-Over-Heembeek en kijkt tegen negenpuntenkloof aan.

“I’d lie for you but that’s the truth”, beste lezer. Nochtans was er, zeker na de vlotte zege van afgelopen zaterdag, hoop op een goede afloop. Onze blauwhemden konden een al bij al tegenvallend seizoen opfleuren door een sterke passage in het bekertornooi. Met een kwartfinale tegen Brussels en semi’s tegen  Leuven of Limburg in het verschiet, lijkt de finale verre van onbereikbaar. Na vanavond blijkt de weg toch nog een stuk langer dan initieel verhoopt.

Bij Okapi ruilde coach Defraigne het ziektebed voor de courtside, terwijl Thomas Crab en Adriaan Schets zich dit keer door het welgekende virus lieten verrassen. Een verrassing dat werd het ook op het terrein, alleen zat daar niemand op te wachten.

Okapi kon rekenen op een virusvrije kern en begon eraan met Pagenkopf, Valinskas, Coleman, Popovic en Cvetanovic in de basis. Aan de overkant troffen we met Pape Badj op, en Jean-Marc Jaumin naast het terrein twee oude bekenden aan.

Cvetanovic gaf meteen na de tip off z’n visitekaartje af en zette zich goed door onder de borden
De van Charleroi overgekomen Spanjaard Sergio Llorente, plukte z’n eigen rebound voor de 2-2 en knalde even later met een precisiebom de 5-4 op het bord. Eerder kon Popovic, namens Okapi, tegen scoren. Llorente zette z’n ambities als potentieel matador van Okapi kracht bij met z’n tweede bom van de wedstrijd, 8-4. Kouguere drivede de hoofdstedelingen zelfs naar een 10-4-voorsprong.

Bij Okapi zorgde de ingevallen Maras, na een op hem gemaakte fout, voor een 10-5 tussenstand vanop de vrijeworplijn. De jonge Belg Hazard rondde een mooie Brusselse combinatie af onder de korf en bracht een goed gestart Brussels 7 punten voor 12-5. Voor Okapi showden achtereenvolgens Valinskas en Coleman hun kwaliteiten vanop halve afstand. Ze brachten Okapi terug in het spoor van de Brusselaars. Karacic met een signature move inside en Deroover met een driepunter aan de top van de raket gaven de Brusselaars terug ademruimte. We sluiten het eerste kwart af bij een 17-11 -tussenstand voor de thuisploeg.

Bij aanvang van het tweede kwart kwamen captain Senne Geukens en Omar Calhoun in de ploeg. Valinskas en Coleman werd een adempauze gegund. Ekamba gooide meteen raak van ver, waarna Chada, Maras te snel af was. Calhoun toonde zich roekeloos vanachter de driemeterlijn terwijl Deroover toonde hoe het wel moet en in een mum van tijd werden de troepen van Coach Defraigne op 14 punten gezet: 25-11. De goed uitgeruste Valinskas toonde zich attent bij een belabberde Brusselse inbounce en milderde tot 25.13. Nikola Cvetinovic dwong daarna z’n directe tegenstander in de fout en Okapi kwam terug tot op zeven punten 28-21. Met Hazard stond ondertussen een andere Brusselse scherpschutter op en een tienpuntenkloof temperde de ijdele hoop dat er vanavond misschien toch iets te rapen viel in de Sportcomplex Arena. 31-21 zijn de keiharde cijfers met nog zes minuten op de klok in de eerste helft. Het is dat Paulius Valinskas zich de betere Litouwse ballendief toonde en Jack Pagenkopf net zo snel penetreert als Borsato….euh…neen….deze metafoor maken we maar beter niet af…, of de Feniks was gaan vliegen. Laat mij u als laatste wapenfeit van de eerste helft dan toch maar meegeven dat Terry Deroover de achtste Brusselse driepunter lukte om de 39-33-ruststand op het bord te zetten

El general, Sergio Llorente, zette aan het begin van het derde kwart Pape Badji op weg naar de 41-33. Nikola Popovic schuimde daarop de baseline af en slamt de frustratie van zich af naar een 41-35-tussenstand. Hazard toonde zich namens Brussels sterker dan Valinskas en de Brusselse Kroaat Jere Vucica straft Aalsters balverlies af. Bij de Ajuinen spartelden Cvetanovic inside en Coleman outside tegen, wat resulteerde in een 47-40 tussenstand. Diezelfde Shavon Coleman mocht ook nog eens naar de vrijeworplijn wanneer Ekamba hem foutief een halt toeriep: 47-42. Badji met een put back en alweer Coleman met een goed gemikte bom zorgden voor een 49-45-tussenstand.  Okapi mag ondertussen wel een kaarsje branden voor z’n 29-jarige forward. Ook bij Brussels was met Koracic een nieuwe rekruut te bespeuren. Aan het einde van het derde kwart liet hij voor het eerst van zich spreken wanneer hij een fastbreak op aangeven van Terry Deroover mooi weet af te ronden. Het waren respectievelijk Shavon Coleman voor Okapi, en Terry Deroover voor Brussels, die hun ploegen op sleeptouw namen. Dit alles leidde tot een 55-48-stand aan het einde van het derde bedrijf

Bij aanvang van het vierde kwart leek onze sterkhouder van de laatste weken, Paulius Valinskas, z’n duivels te zullen ontbinden. De Litouwer baant zich een weg naar de korf en brengt Okapi tot op 5 punten van de Jaumin-boys: 55-50. Bij Brussels speelde Llorente even voor quarterback, terwijl de Senegalees, Badj, in de huid kroop van een wide receiver en het het verschil bedroeg opnieuw zeven eenheden 57-50. Ex-Karolo, Llorente danste vervolgens nog eens de paso doble met de Aalsterse defensie en Terry Deroover liet zich een kans op een nieuwe driepunter evenmin ontzeggen. Ondertussen konden 5 ketjes al dubbele cijfers voorleggen: 62-52 schreven we inmiddels, en wat amper de tweede Brusselse zege van het seizoen zou worden, wenkte reeds. Een geslaagde pick and roll, getekend Deroover-Badji; en een slam dunk van Koracic later, keek Okapi al tegen een 15-puntenkloof aan en een blamage diende zich aan.

Jack Pagenkopf ging vanavond mee tenonder in een teneur van gemopper en verongelijkt gedrag vanaf de Aalsterse bank: een vijfde fout is z’n deel. 75-59 lazen we op het scorebord, wanneer een zeer bleke Ivan Maras een fout meekreeg en één van de twee vrije worpen wist om te zetten.

Bij Brussels haalde men nu de voet van het gaspedaal en dat stelde Valinskas en Cvetanovic in staat om de hoop op kwalificatie levendig te houden, een 79-70-nederlaag is het ontluisterende verdict.

Conclusie: Na vanavond en de hoopvolle, inspirerende prestaties van de afgelopen weken, crabte (sic) menig Okapi-supporter zich vanavond weer in het haar: Het Calimero-hoedje past ons Aalstenaars echter niet. Les excuses sont faites pour s’en servir. Par contre, actuellement, il y en a plus, Yves.. Nie neute joengne….speile!

Waar dit andermaal een kern bleek met heel wat individuele kwaliteiten: Coleman, Valinskas, Cvetanovic…, gaven we vanavond als ploeg andermaal niet thuis.  Startten we de voorbije weken vrank en vrij en hielden we vast aan een gameplan, dan bleef daar vanavond bitter weinig van over.

Of we aanstaande zondag een authentiek Safirtje, een Gents Stropke of een Antwerpse bolleke Keuninck zullen tappen, mij maakt het niet uit, maar dat het een ander vaatje mag worden dan de Carlsberg 0.0 van heden, dat lijkt mij zonneklaar

Laat de zon in je hart en cheers to you all!


 

ONDERSTAAND LIVE TE BELIJKEN VANAF 20u30

 

Blijf op de hoogte van okapi aalst!

Via onze social media kanalen en de wekelijkse nieuwsbrief

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.